arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

Kampvuursessie: Succesvol volwassen carrièreswitchers inwerken in de zorg…kan dat?

Marrie Verboom, verpleegkundige, docent verpleegkunde op hogeschool Windesheim & projectleider voor FastSwitch Hbo-v

Samenvatting
Hij was al bijna twintig  jaar manager van een IT afdeling bij een overheidsorganisatie. Ooit hij had bestuurskunde gestudeerd. Zijn vrouw werd ziek en werd thuis begeleid door een wijkverpleegkundige en stierf later in een hospice. Tijdens dat proces had hij vaak gedacht….dat wil ik ook! Ik wil ook mensen begeleiden, uitleg geven, empoweren en verzorgen als zij dat nodig hebben. Nadat hij alleen was komen te staan wist hij…ik wil mijn wensen nastreven en switchen naar het verpleegkundig beroep. Hij startte met de opleiding Hbo-v in deeltijd en kon daar door zijn ervaring en vooropleiding ook veel sneller door heen. Tijdens het inwerken in een verpleeghuis reageerde nieuwe collega’s verrast….heb jij geen ervaring in de zorg? ….en je bent al 47 jaar? Oeiiii…Ga jij eerst maar eens een jaar meelopen met een VIG ér dan leer je de basis goed. Dan kun je ook wennen aan onze manier van samenwerken en dan kijken we daarna wel hoe je je taken kan gaan uitbreiden. We nemen het inwerkprogramma van de  voltijd Hbo-v en mixen die wat met die van de Mbo-érs …dan komt het altijd goed!

Iets scherp neergezet is dat de situatie de ik als opleider vaak tegenkom bij een nieuwe groep collega’s in de zorg …de FastSwitcher…een steeds groter wordende groep gemotiveerde nieuwe collega’s met een  HBO/WO achtergrond die soms zelfs door een niet passend inwerkprogramma teleurgesteld de zorg weer verlaten.

Wil je meer weten/uitwisselen over

  • deze nieuwe groep collega’s en hogescholen met het FastSwitch label?
  • het efficiënt werven van deze potentiële gemotiveerde groep?
  • hoe we als opleiders en werkgevers daarin kunnen samenwerken?
  • Hoe succesvol deze groep te binden aan jouw organisatie ?

Biografie
Ik ben Marrie Verboom. Ik ben zelf verpleegkundige en sinds 2016 leid ik deeltijd studenten op aan de Hbo-v hogeschool Windesheim. Ik geef Webinars voor leerwerkbegeleiders en ben landelijk projectleider voor FastSwitch Hbo-v. Wij hebben de komende jaren als doel om het volume van carrièreswitchers aanzienlijk te laten toenemen. In die rol wil ik samen met jullie verkennen wat wij, ondersteunend of faciliterend, voor de beroepsgroep en voor werkgevers kunnen betekenen om deze groep potentiële nieuwe collega’s succesvol te binden aan het beroep en aan organisatie. Wil je meer weten en meedenken? Leuk om je te ontmoeten in mijn kampvuursessie!

Marrie Verboom