arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

The Digital Data Divide

Prikkelende festivalervaring om het gesprek aan te gaan over het toenemende gebruik van data in onze samenleving

Data, data, data, we verzamelen steeds meer data. En niet alleen méér, we combineren ook steeds vaker data van diverse bronnen waarmee we een compleet en (persoonlijk) beeld van een persoon kunnen vormen. Een relevante en waardevolle ontwikkeling; het helpt ons bijvoorbeeld om onze omgeving slimmer in te richten en inzicht te krijgen in onze leefstijl om zo gezonder te leven.

Maar er is een keerzijde: data kan ook gebruikt worden voor doeleinden die niet overeenkomen met wat jij als persoon belangrijk vindt. Bovendien spelen er vragen rondom ethiek, privacy, betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid.

We ontwikkelden The Digital Data Divide als festivalervaring, losjes geïnspireerd op werken als Brave New World, Black Mirror, The Matrix en 1984. Binnen het project onderzoeken we de manier waarop we bewustwording rondom dit thema dat ons allemaal raakt op een ludieke en toegankelijke manier kunnen vergroten.

Laat jij je meenemen in de toekomst en ben je bereid na te denken over het toenemende gebruik van data in onze samenleving? Oh en bedenk alvast: kies jij voor de rode of de blauw pil?

Biografie
Sjors Groeneveld is hoofddocent Living Technology aan de Saxion Hogeschool en PhD-kandidaat AI in de langdurige zorg. Sjors is betrokken bij verschillende nationale initiatieven gericht op de rol van technologie in het zorgonderwijs, is een educatieve auteur en spreekt en publiceert over de invloed van technologie op de competenties van (toekomstige) zorgprofessionals.

Kopie