arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

Waarom deelnemen?

Op 30 mei 2024 organiseert V&VN opleiders een congrestival voor opleiders in de zorg. De congrescommissie, bestaande uitIngrid Heslinga, Hélène van Kaathoven, Mayella Stremmelaar en Jacqueline Dijkstra, beantwoordde vijf vragen.

1. Wat is het thema van het congrestival?
Het thema van het congrestival is “Het opleiders oplaadstation”. Een festival waar opleiders hun batterij kunnen opladen doorzelf te ervaren en actief te leren. In een tijd waarin de zorgsector een ware transformatie ondergaat, dragen wij als opleiders eencruciale maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ons doel is om gezamenlijk de toekomst van leren en opleiden te verkennen envorm te geven. Hoe kunnen we niet alleen de huidige, maar ook de nieuwe generatie zorgprofessionals enthousiasmeren enbehouden voor het vak?

2. Waarom een congrestival?
Het congrestival is ontworpen om een open sfeer te creëren, waar deelnemers optimaal kunnen worden geïnspireerd. Naastboeiende lezingen en interactieve workshops, bieden we kampvuursessies waarin onderwerpen in een open setting wordenbesproken, met leren van en netwerken met elkaar als uitgangspunt. De ochtend start met een live op locatie uitgezonden radio-uitzending, waarbij sprekers en gasten in gesprek gaan en deelnemers verzoeknummers kunnen aanvragen. Het fysiek ervarenstaat centraal, met activiteiten als het kettingreactiespel, netwerken bij de posterwand en de netwerk BBQ. We sluiten de dag afmet het WK Breinbruisen.

3. Voor wie is het congrestival bedoeld?
Het programma richt zich op een diverse doelgroep, waaronder werkbegeleiders, praktijkopleiders, opleidingscoördinatoren,docenten en alle anderen die geïnteresseerd zijn in opleiden in de zorg.

4. Welke thema’s komen zoal aan bod?
Het congrestival belicht een scala aan thema’s met een sterke nadruk op doen en ervaren. Deelnemers kunnen meedoen aanworkshops, zoals een podcast maken, een artikel schrijven en het inzetten van film en theater als leerinterventies. Ervaar lerendoor de lens van een VR-bril en neem deel aan boeiende discussies over cultuur en de invloed daarvan op leren en ontwikkelen.Daarnaast staan we stil bij belangrijke onderwerpen, zoals interprofessioneel samenwerken, generatieverschillen en strategieënom zorgprofessionals te behouden voor het vak.

5. Wat maakt deze dag uniek?
Nieuwsgierigheid prikkelen en innovatie stimuleren, dat is ons doel. Hoe kunnen we als opleiders bijdragen aan een duurzameen inspirerende toekomst voor de zorg? We zijn ervan overtuigd dat de kracht van collectieve inspiratie en actief leren de sleutelvormt tot het opladen van niet alleen onze eigen batterijen, maar ook die van de toekomst van de zorg.

Bron: OenG, Congrestival: Het OpleidersOplaadstation

Auteur: Redactie
Printdatum: 9 februari 2024
E-pubdatum: 9 februari 2024
ISSN print: 0920-8100
ISSN online: 1876-5793